Politie slaat kentekens maand lang op

De politie krijgt er dit jaar een machtig maar omstreden wapen bij, in de strijd tegen criminelen op de weg: het opslaan van kentekengegevens.

Het wemelt in Nederland van de camera’s boven de snelweg. De enige twee posities in Friesland zijn boven de A32 bij Heerenveen en boven de A7 aan deze kant van de Afsluitdijk.

Politie geen spoed

Auto’s die onder de camera’s door rijden, worden gescand door het systeem dat automatic number plate recognition (ANPR) wordt genoemd. Wie in de database van de politie voorkomt, bijvoorbeeld vanwege een openstaande verkeersboete of erger, kan erop rekenen dat er een hit volgt als hij langs de ANPR-camera’s rijdt.

In het najaar stemt de Tweede Kamer over een enigszins omstreden wet die ervoor zorgt dat de politie de kentekens van alle gescande voertuigen vier weken mag opslaan. Een meerderheid ziet het zitten. De SP en D66 zijn tegen, omdat de werkwijze volgens deze partijen een te grote inbreuk op de privacy is.

Met twee plekken is Friesland nog bepaald niet rijk bedeeld, wat ANPR-camera’s van de politie betreft. In heel Noord-Nederland zijn er acht locaties. Binnenkort wil de politie ook aan de andere kant van de Afsluitdijk, bij Den Oever, camera’s ophangen.

Bron: Leeuwarder Courant