Bellen met de Opsporingstiplijn?

Misschien ken je het wel van het TV programma “Opsporing Verzocht”: De opsporingstiplijn. Deze telefonische tiplijn kan je bereiken als je informatie hebt over zaken waar de politie hulp mee vraagt. Het telefoonnummer is 0800-6070 en is gratis te bellen door iedereen in Nederland. Het grootste deel van de tips die binnenkomen op de opsporingstiplijn komen aan de hand van uitzendingen op tv of artikelen op het internet. Dit nummer is dan ook niet bedoelt om verdachte activiteiten te melden, maar juist om informatie te geven over specifieke zaken.

De zaken die behandeld worden en waar de politie hulp bij nodig heeft variëren. Soms kan het gaan om een vermissing, andere keren gaat het misschien wel om een liquidatie. Ook zijn er veel overvallen en inbraken waar de politie hulp bij nodig heeft.

Waarom vraagt de politie om hulp via de opsporingstiplijn?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven moeten we eerst kijken naar het type zaken waar hulp om wordt gevraagd. Alle vormen van criminaliteit zijn ernstig en illegaal, dat valt dus niet te bagatelliseren. Sommige gebeurtenissen vinden plaats op plekken waar geen camera’s hangen of rond tijden dat er niet veel getuigen zijn. Als dit zo is kan de politie erg lastig mensen vinden via de traditionele manier die kunnen helpen met het oplossen van deze zaken.

In dat geval vraagt de politie hulp via een open kanaal. Dit kan bijvoorbeeld een televisieprogramma zijn.

Als voorbeeld nemen we een overval op een bejaarde die alleen woont. Door de schok weet ze niet veel meer van het voorval en heeft minimale informatie over de daders. Immers, het gebeurde allemaal erg snel en ze droegen maskers. In dit geval kan de politie een oproep doen aan alle mensen die in de buurt wonen of ze iets verdachts hebben gezien. Als iemand van deze mensen informatie heeft over de overval, dan kan hij dit melden via de opsporingstiplijn.

Ook kan er om hulp worden gevraagd bij zaken waar al veel informatie bekend is. Soms kan het namelijk gebeuren dat er nieuwe informatie boven komt, de politie heeft dan meer informatie nodig van mogelijke getuigen om het verhaal rond te maken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er verdachten opgepakt zijn, maar dat er blijkt dat er een extra dader is. Mogelijke getuigen kunnen dan alles delen wat zij weten over deze dader.

Wat kan je melden bij de Opsporingstiplijn?

Dit ligt natuurlijk aan de behandelde zaak en de criminele activiteit die is gepleegd. Het komt er op neer dat je alles kan melden dat mogelijk te maken heeft met de zaak, hoe groot of klein dat ook is. Misschien is een klein detail dat je hebt gezien wel onbelangrijk, maar misschien is het ook precies de informatie die leidt naar het oplossen van de zaak.

Als jij je iets kan herinneren zoals een kenteken, verdacht gedrag, weggegooide kledingstukken van de dader of andere informatie die de politie op dat moment nog niet weet, dan help je de politie enorm door dit te melden bij de opsporingstiplijn.

Ook als er meerdere getuigen zijn die hetzelfde melden is dat niet erg. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en misschien weet jij net het kleine detail dat de rest niet weet. Wees daarom niet bang een tip door te geven.

Helpt de Opsporingstiplijn nou echt?

Veel mensen zijn sceptisch of het daadwerkelijk nut heeft om informatie door te geven aan de politie via de opsporingstiplijn. Alle informatie helpt! Natuurlijk kan het voorkomen dat een tip niet bruikbaar is, maar zelfs dan heeft het geholpen. Op die manier weet de politie bijvoorbeeld waar ze wel en niet op moeten focussen.

Toch zijn er door de hulp van mensen zoals jou en mij heel veel zaken opgelost. In veel van de zaken waar hulp wordt gevraagd is deze hulp ook doorslaggevend. Het is vaak net die ene tip die de politie vervolgens naar de dader leidt.

Welke zaken zijn opgelost dankzij de opsporingstiplijn?

Het is onmogelijk om alle zaken te melden die opgelost zijn door de opsporingstiplijn. De tips van de ‘normale mens’ zijn dermate vaak behulpzaam dat de lijst oneindig lang zal zijn. Toch zijn er een paar goede voorbeelden te noemen waar de opsporingstiplijn erg handig was.

86-jarige bewoner gedood na overal in haar huis

De 86-jarige Mien Graveland werd tijdens een overval zwaar mishandeld achtergelaten waarna ze overleed aan haar verwondingen. Ze was meermalen geslagen en geduwd om vervolgens bebloed vastgebonden te worden. Dankzij veel tips over de daders en het voorval via de opsporingstiplijn kon de politie 3 mannen arresteren die verantwoordelijk waren voor de overval en de moord. Zij hebben allen een zware celstraf gekregen.

De vermissing en moord van Anne Faber

Heel Nederland was in rep en roer over de zaak Anne Faber. De 25 jaar oude vrouw uit Utrecht werd vermist opgegeven door haar vriend toen ze niet terugkwam van een fietstocht. Omdat de vermissing plaats heeft gevonden over een groot gebied kon de politie alle hulp gebruiken om dit op te lossen. Dankzij meer dan 1700 tips kon de politie uiteindelijk een spoor vinden en de route van haar achterhalen. Als resultaat is het lichaam van Anne Faber gevonden en is uiteindelijk de dader gevangengenomen.

Een woningoverval op een gezin

Het komt steeds vaker voor dat woningen overvallen worden. Criminelen maken minder onderscheid tussen leegstaande huizen en bewoonde huizen. Dit betekend dat ook dat criminelen steeds gewelddadiger worden in hun overvallen. Een gezin in Ulvenhout ondervond dit aan den lijve toen ze overvallen werden door 2 mannen die het gezin flink mishandelde. De vader van het gezin heeft hier dan ook hersenletsel opgelopen. Mede dankzij alle tips die binnen zijn gekomen konden twee verdachten aangehouden worden en is de zaak nu opgelost.

Zo zie je maar weer dat de jouw hulp soms echt een verschil kan maken. Heb jij informatie over een zaak waar de politie mee zit, meldt dat dan altijd via de opsporingstiplijn. Je helpt niet alleen de politie maar ook de slachtoffers immens.

Meld misdaad anoniem