Waarom is het 90 cent per minuut nummer 0906-nummer legaal?

Doorverbindnummers zijn volgens de ACM, de toezichthouder op de telecomwetgeving, LEGAAL! Dat is simpelweg het enige juiste juridische antwoord.

Waarom is de site geenspoedwelpolitie.nl en het betaalnummer 0906-nummer legaal?

– Het is belangrijk dat de aangeboden service niet misleidend is. De site geenspoedwelpolitie.nl is in geen enkel opzicht vergelijkbaar met de site van de politie. De site is voldoende verschillend en onderscheidend. Daarbij wordt niet de indruk gewekt dat men op de site van de Politie is.

– Op de website geenspoedwelpolitie.nl wordt melding gemaakt dat de site niet verbonden is aan, noch is aangesloten bij de politie.

– Op de website wordt netjes melding gemaakt van de kosten van het 0900-nummer, namelijk 90 cent per minuut. Bovendien hoort men eerst, zodra het nummer wordt gebeld, de door de telecomwetgeving verplichte meldtekst. Daarin wordt nogmaals vermeld dat het nummer 0906-nummer, en het doorverbonden gesprek, 90 cent per minuut kost. Hangt een beller binnen deze meldtekst op, dan worden er geen belkosten in rekening gebracht!

– Er ligt geen merkrecht op de slogan “Geen Spoed Wel Politie”. Deze term mag daarom door een ieder die dat wil gebruikt worden.

– De dienst biedt een toegevoegde waarde. Door energie te steken en kosten te maken om met de website hoog in Google te komen, komt de gebruiker sneller in contact met de politie. Dit is uiteindelijk het doel van een persoon die (snel) in contact wil komen met de politie.

– Als extra service biedt de dienst een keuzemenu aan waardoor de beller direct doorverbonden kan worden met de juiste afdeling (meld misdaad anoniem, opsporingstiplijn, dier in nood etc). Het directe nummer van de politie, 0900-8844, heeft die mogelijkheid niet.

–  De dienst houdt zich aan alle door de ACM en Reclame Code Commissie opgelegde wet- en regelgeving.

Zie hieronder één van de reacties van de ACM welke ze de afgelopen jaren veelvuldig via verschillende landelijke media hebben bericht. Dit recente artikel is uit het Algemeen Dagblad.

wel politie geen spoed