Wat is “Dier in Nood”?

Dier in Nood is een Nederlandse stichting van de Dierenambulance. De stichting wordt volledig gerund door vrijwilligers, donateurs en giften van mensen die zich betrokken voelen bij het concept. Dankzij deze vrijwilligers kan de dierenambulance 7 dagen per week, 24 uur per dag draaiende blijven om gewonde en zieke dieren te helpen. De Stichting Dier in Nood kan dus dag en nacht geraadpleegd worden.

Dier in Nood is werkzaam in verschillende gemeenten in Friesland, waar altijd meldingen kunnen worden gedaan.

Wat doet Dier in Nood?

Bij de dierenambulance gebeurt er meer dan men in eerste instantie zou denken. Het meest voor de hand liggende wat Stichting Dier in Nood doet, is het vervoeren van zieke of gewonde dieren vanaf het huis van de eigenaar of de plaats waar het dier gevonden is, naar de dierenarts. Zo kan het dier zo snel mogelijk de hulp krijgen die het nodig heeft. Daarnaast doet de Stichting nog veel meer. Dieren die zijn overleden worden bijvoorbeeld met de dierenambulance naar een bewaarkoeler vervoerd, waar de eigenaar hem eventueel later kan ophalen. Gebeurt dit niet, of heeft het dier geen eigenaar, dan brengt de dierenambulance deze dieren naar de begraafplaats of een crematorium. Niet alleen honden en katten worden geholpen, maar ook vogels, knaagdieren, zeedieren enzovoorts.

Naast het helpen van dieren, houdt de Stichting Dier in Nood zich ook bezig met promotie. Zo weet iedereen wat de stichting precies doet, en hoe je bijvoorbeeld een melding kan doen wanneer je dier ziek is of wanneer je een gewond dier hebt gevonden. De vrijwilligers van Dier in Nood geven daarom regelmatig voorlichting op scholen, clubs en verenigingen, staan ter promotie op evenementen en markten, en gaan langs de deuren om te collecteren, zodat de dierenambulance kan blijven draaien, ook voor dieren die geen eigenaar hebben.

Hoe wordt Dier in Nood draaiende gehouden?

Werken bij Dier in Nood is dus geen betaalde baan; het wordt volledig gedraaid door vrijwilligers. Veel mensen denken dat er subsidies worden gegeven door de gemeente of de overheid, maar dit is niet het geval. Om ervoor te zorgen dat de dierenambulance toch kan blijven bestaan, wordt er een kleine vergoeding gevraagd van de eigenaars van de dieren, voor het vervoer van het huisdier. Niet elk dier heeft echter een eigenaar, dus daarom moet Dier in Nood ook inkomsten krijgen uit andere bronnen. Deze inkomsten komen binnen door giften van donateurs en mensen die zich betrokken voelen bij de Stichting.

Wat kan je melden bij Dier in Nood?

Als je in Friesland een gewond dier tegenkomt, kun je altijd een melding doen bij Stichting Dier in Nood. De dierenambulance komt deze dieren dan ophalen, net als een normale ambulance zou doen bij een ongeval. Het gewonde dier wordt zo snel mogelijk naar een dierenarts gebracht, waar het verder kan worden geholpen.
Overleden dieren kunnen ook worden gemeld. Deze hoeven dan niet langs de kant van de weg te blijven liggen, maar ze kunnen worden afgevoerd naar een bewaarkoeler, in afwachting van de eigenaar. Ook kunnen ze naar een crematorium of een begraafplaats worden gebracht, voor een goed einde van het leven van het dier.

Ook wanneer een dier acuut ziek wordt, kan de eigenaar contact opnemen met de dierenambulance, waarna het dier ook direct naar de dierenarts kan worden gebracht. Hiervoor wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd van de eigenaar. Als je als eigenaar je dier kwijt bent, kun je dit ook melden bij Dier in Nood. Deze wordt dan geregistreerd, waardoor het zo snel mogelijk kan worden opgespoord.

Wat de Stichting Dier in Nood niet doet, is het opvangen van dieren of het ophalen van gezonde zwerfdieren. Er is namelijk geen opvang voor deze dieren beschikbaar. In plaats daarvan wordt de eigenaar van het dier altijd opgespoord, en als deze niet gevonden wordt, wordt het dier opgevangen in een speciaal asiel of opvangcentrum.

Hoe kun je een gewond dier melden bij Dier in Nood?

Als je in een gemeente in Friesland waar de Stichting werkzaam is een gewond dier aantreft, of als je eigen huisdier ziek wordt, kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week de dierenambulance bellen. Het nummer van deze instantie is 06-50260695. Sla dit nummer op in je telefoon, zodat je snel contact kunt opnemen met de Stichting wanneer je weer een gewond dier tegenkomt. Zo kan dit dier zo snel mogelijk naar de dierenarts worden gebracht om snel verder te kunnen worden geholpen.

Hoe kun je een vermissing melden bij Dier in Nood?

Als je huisdier vermist is, wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk weer wordt opgespoord. Stichting Dier in Nood kan hierbij helpen. Je kunt dus altijd een mail sturen naar het e-mailadres dierinnood@live.nl. Vermeld in deze e-mail zo veel mogelijk gegevens over het dier, zoals de soort, het ras, het geslacht, de kleur, een omschrijving en een foto van het dier, de datum van vermissing en of het een chip om heeft of een andere accessoire waaraan het dier te herkennen is. Stuur in deze e-mail ook de gegevens van de eigenaar, zoals het adres en de postcode, e-mail en telefoonnummer. Zo kan er snel contact worden opgenomen met de eigenaar wanneer het dier opgespoord wordt. De vermissing kan ook op de Facebookpagina van Stichting Dier in Nood worden vertoond als de eigenaar dit wil, zodat meer mensen kunnen helpen met het opsporen.

Stichting Dier in Nood steunen

Wil je een bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat Stichting Dier in Nood kan blijven bestaan, dan kun je natuurlijk altijd een vrijwillige bijdrage leveren. Door een bedrag over te maken naar NL60RABO0105968080, onder naam van Stichting Ambulance Dier in Nood, steun je de plaatselijke dierenambulance zonder dat je ergens aan vast zit. Zo kunnen de vrijwilligers de dierenambulance dag en nacht blijven draaien, zodat zo veel mogelijk dieren kunnen worden geholpen.

Het maakt dus niet uit op welke dag van de week of op welk tijdstip je belt, een melding bij de dierenambulance van Stichting Dier in Nood wordt altijd gewaardeerd. De vrijwilligers staan altijd klaar om elk dier zo snel mogelijk te kunnen voorzien van de zorg die het nodig heeft.

Politie geen spoed