Wat is “Meld Misdaad Anoniem”?

Criminaliteit kent veel verschillende vormen. Sommige criminaliteit is ver weg. Je ziet het op tv of het gebeurt in het buitenland. Toch kan het voor komen dat criminaliteit erg dichtbij zit. Vooral als het gaat om activiteiten van mensen die dermate dicht bij je staan dat het invloed heeft op jouw persoonlijke leven. In veel gevallen is het dan niet fijn of überhaupt mogelijk om naar de politie te stappen voor aangifte, of om een tip achter te late. Je wilt namelijk niet dat jouw naam gekoppeld kan worden aan de tip, die vervolgens door veel mensen in te zien is.

Voor dit soort situaties bestaat ‘Meld Misdaad Anoniem’. Dit is een meldpunt waar je geheel anoniem een tip of melding kan maken over verdachte of criminele activiteiten die in jouw nabijheid gebeuren. Heb jij bijvoorbeeld een buurman die een drug produceert in zijn garage? Dan wil je dit natuurlijk wel aangeven. Als je dan niet bekend wilt staan als verklikker kan je dit via Meld Misdaad Anoniem veilig melden.

Maar ook wanneer jij zelf misschien niet heel proper bezig bent maar mensen in jouw omgeving de grenzen echt ver overschrijden, dan kan je dit ook aangeven. Je kan zelf dan moeilijk naar de politie gaan om opgepakt te worden, maar de informatie kan je wel doorspelen naar dit meldpunt. Op die manier kan je anoniem blijven.

Hoe werkt Meld Misdaad Anoniem?

Er zijn 2 manieren om een misdaad te melden bij “Meld Misdaad Anoniem”. Het kan zowel via de telefoon als via de website.

Een telefoongesprek met een medewerker van “Meld Misdaad Anoniem” verloopt altijd op zijn eigen manier. Immers is elke zaak anders. Toch zijn er terugkerende elementen in elk gesprek. Het meldpunt kan niet van elk gesprek daadwerkelijk een zaak maken. Soms is de informatie te vaag waardoor er niks mee gedaan kan worden. Er moet natuurlijk wel sprake zijn van een criminele activiteit of het voorbereiden hiervan. Om een zo duidelijk mogelijke omschrijving te maken moeten er zo veel mogelijk details en feiten bekend gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De naam of het adres van de dader
 • Het beroep en de werkplek van de dader
 • Mocht het relevant zijn de informatie over de auto zoals het kenteken
 • Of en welk wapen er is gebruikt
 • Wat de dader of persoon van plan is te gaan doen
 • Informatie over wat de dader heeft gezegd of gedaan
 • De precieze plek of plaats waar het voorval heeft plaatsgevonden
 • De naam van de zaak waar hetgeen is gebeurd
 • De datum en tijd wanneer het vooral zich heeft plaatsgevonden of plaats gaat vinden

Je hoeft natuurlijk niet al deze zaken te weten, maar hoe meer je weet hoe beter er ingegrepen kan worden. Je kan voorafgaand aan het gesprek dit natuurlijk ook opschrijven op een papiertje zodat je de gegevens duidelijk voor handen hebt. Vergeet niet om dit papiertje vervolgens grondig te vernietigen door het in kleine stukken te scheuren.

Je hoeft natuurlijk niet te bellen. Het is ook mogelijk om een melding te plaatsen via de website in plaats van de politie bellen.

Dit gebeurt via een online formulier dat op duidelijk op de website aangegeven staat. Zodra je hier op klikt moet je een aantal dingen invullen.

 1. Om te beginnen moet je in het kort aangeven waar het over gaat. Dit moet dus een korte samenvatting zijn van de melding. Je hoeft hier geen kleine feiten of details in te vullen, alleen de hoofdzaken.
 2. Vervolgens moet je zo duidelijk mogelijk aangeven wat er aan de hand is. Dit gaat via verschillende hokjes. Als eerste moet je hier zo duidelijk mogelijk aangeven wat er aan de hand is. Gebruik hier alle details die je kan bedenken en die relevant kunnen zijn. Ook moet je gegevens invullen met betrekking tot de datum en tijd.
  Ook moet je aangeven of je de dader kent en of je het mogelijke telefoonnummer hebt. Als je informatie hebt over de woonplaats en de auto van de dader kan je dit ook melden. Hiermee kunnen de betrokken instanties beter te werk gaan.
 3. Als laatste krijg je een scherm met alle informatie die je in totaal hebt ingevuld. Hier kan je dus mee zien of alles klopt zoals je het weet. Wil je nog aanpassingen maken dan kan dit nog. Zodra je klaar bent kan je het formulier verzenden door op de knop te drukken.

Het meldpunt ontvangt jouw formulier direct en zal het zo snel mogelijk vermelden. Meestal gebeurd dit direct, zolang dit binnen werkuren zijn, anders zal het de volgende dag worden verwerkt. Er zijn 2 dagen waarop het meldpunt dicht is: eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Wat kan je melden?

Het meldpunt “Meld Misdaad Anoniem” is bedoeld voor alle criminaliteit en zware criminaliteit. Hieronder valt onder andere:

 • Brandstichting
 • Mensenhandel
 • Moord en doodslag
 • Fraude met verzekeringen, belastingen of uitkeringen

Zoals eerder aangegeven is het niet altijd zeker dat de informatie die je doorgeeft ook daadwerkelijk leidt tot een melding. Wel kan de informatie anoniem bewaard blijven, in het geval er meer informatie over dezelfde zaak binnen komt. In dat geval kan alle informatie samen gebruikt worden om actie te ondernemen.

Wie lezen deze meldingen?

Er kan natuurlijk wel gezegd worden dat jouw gegevens anoniem blijven, maar veel mensen blijven met de vraag zitten wie deze informatie allemaal leest. Eigenlijk is dit heel simpel. Een medewerker van “Meld Misdaad Anoniem” verwerkt de tip en kijkt of er genoeg informatie is om dit door te geven aan de politie. Is dit het geval dan geeft de medewerker de informatie aan de politie, zonder daar jouw naam bij te kunnen noemen. Immers heb je deze nooit opgegeven en kan het niet achterhaald worden. Afhankelijk van de zaak kunnen ook andere autoriteiten zoals de AIVD, Kansspelautoriteit, verzekeraars, rijksrecherche of de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld worden. Ook deze instanties zullen nooit jouw naam kunnen ontvangen.

Dier in Nood